Formålet er at hæve udbytterne i praktisk dyrkning af vinterraps markant for at styrke landmændenes økonomiske resultat og samtidig sikre en ressourceeffektiv udnyttelse af alle indsatsfaktorer i dyrkningen af vinterraps.
I projektet moniteres og analyseres sammenhængene mellem de i praksis anvendte dyrkningsstrategier og de økonomiske resultater af vinterrapsdyrkningen hos rapsavlere.
I moniteringen fokuseres på de kritiske faser i dyrkningen: etablering, overvintring, gødskningsstrategi samt håndtering af skadedyr og svampe. Der er fokus på sammenhængen mellem dyrkningstiltagene i marken og de økonomiske resultater af dyrkningen. I analyser af dyrkningen indgår variationen i udbytter inden for og mellem vinterrapsmarker, derudover sammenholdes observationer og data direkte fra marken med data, der kan indsamles fra eksempelvis satellitter. Disse data suppleres med resultater fra egentlige markforsøg, der skal afdække betydningen af korrekt timet skadedyrs- og svampebekæmpelse.
Resultaterne fra projektet spredes til landmænd og konsulenter via artikler, foredrag og medvirken ved markvandringer.
Projektet er planlagt som et treårigt projekt, hvor indsatsområderne, både hvad angår markmoniteringer og forsøgsindsatser, tilpasses ud fra de i projektet indsamlede erfaringer og forsøgsresultater.
Der er anlagt 6 forsøg med bekæmpelse af skadedyr i vinterraps under blomstring, desværre har kun et af forsøgene givet brugbare resultater. I dette forsøg er der høstet sikre merudbytter ved alle behandlinger, men kun strategier har være rentable.
Der er gennemført 5 forsøg med 12 strategier for bekæmpelse af svampesygdomme i vinterraps under blomstring. Der er opnået sikre og rentable merudbytter ved alle strategier i tre forsøg med moderate svampeangreb.
OnFarm forsøg er et værktøj til landmænd, som ønsker at afprøve deres egne ideer i egne marker. Værktøjet regner statistik på udbytterne, og du kan sammenligne med andre landmænds resultater.
Ved høst af de enkelte parceller er det afgørende, at du kender arealet af parcellen, at parcellerne er lige store, og at du kan bestemme udbyttet i hver parcel.